Μνημεία

Στα σημαντικότερα μνημεία των Οινουσσών ο επισκέπτης συναντά στην είσοδο του λιμανιού μια χάλκινη γοργόνα με στέμμα και ιστιοφόρο στο αριστερό χέρι. Είναι το εμβληματικό μπρούτζινο γλυπτό, της γλύπτριας Μαρίας Παπακωνσταντίνου, που υποδέχεται του επισκέπτες του νησιού.

Στην είσοδο του λιμανιού σας υποδέχεται το άγαλμα της Οινουσσίας μητέρας, που με το μαντήλι κατευοδώνει τα παιδιά της όταν ξεμακραίνουν για τα μακρινά ταξίδια τους.

Περπατώντας από την προβλήτα ως την πλατεία της Ναυτοσύνης ορθώνεται το μνημείο του Αφανούς Ναύτη, το οποίο είναι το πρώτο άγαλμα στην Ελλάδα που αφιερώθηκε στους απολεσθέντες ναυτικούς. Έχει γραμμένα ολόγυρα τα ονόματα όλων των Οινουσσίων ναυτικών που χάθηκαν στη θάλασσα.

Το μνημείο του ανώνυμου Αιγνουσιώτη. Ο ναύτης του μνημείου με πρόσωπο αυστηρό. Καθώς κοιτάζει τις θάλασσες, που έρχονται, στέκεται ολόρθος στο τιμόνι του. Από κάτω υπάρχουν γραμμένοι οι στίχοι “Τίποτα, Αρχόντοι, δε φελά, μονάχα το καράβι”. Οι στίχοι είναι του Αλέξανδρου Πάλλη και αναφέρονται στον Κανάρη. Είναι ωραίο ότι αυτούς τους στίχους βάλανε, ως παραίνεση, οι Οινουσσιώτες στο άγαλμά τους. Να τους διαβάζουν τα παιδιά του νησιού, να βλέπουν τον ναύτη και να ξέρουν, πως εκεί στη θάλασσα είναι η προκοπή και η δόξα τους.

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα, εκδηλώσεις κ.α